Vad är Linedance?


Linedance är dans till härlig musik och är bra motion för alla åldrar.


Linedance är INTE square dance, som många tror. Linedance är en dansform där man inte behöver någon danspartner. Dansarna står på rader, därav namnet linedance. Varje dans består av fasta kombinationer (t.ex. grapevine, shuffle, hitch, hook) av danssteg som upprepas under dansens gång. En del kombinationer innehåller vändningar som gör att dansarna byter riktning inför nästa serie. Danserna blir på så sätt oftast en-, två- eller fyrväggsdanser. Idag finns det över 50 000 danser och nya tillkommer hela tiden. Alla har sitt eget namn och sina steg som dansarna lär sig utantill.


Line dance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen såsom klassisk, latinamerikansk, rock & roll, hiphop osv. Musiken har främst varit en modern rockig country och western stil, men under de senare åren har många linedancekoreografer skapat danser till modernare musik typ rock, funk, pop och disco. Tempot i danserna varierar mycket allt från lugna och svävande valser till svettiga och fartfyllda rocklåtar.


Line dance finns på alla nivåer. Allt från glada amatörer till elitnivå med tävlingar i SM, EM och VM. Man kan stanna på samma nivå hur länge man vill eftersom det ständigt tillkommer nya danser. Linedance passar hela familjen, så ta med barnen och farmor! Det är inte bara roligt att dansa, det är även bra motion. Vi stärker ben och rygg, får en bra konditionsträning och det finns tecken som tyder på att linedance kan förebygga benskörhet. Studien pågår vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus.


I början av 1990-talet tändes de första gnistorna i Sverige. Då togs de första stapplande stegen av ett tiotal nyfikna. Sedan dess har intresset växt explosionsartat och idag finns ett det väldigt många föreningar som har upptäckt denna allsidiga och roliga dansform!

 Är du nyfiken? Klicka vidare in på Kontaktsida så finner du vägar att ta kontakt med oss!


Country Linedance

Modern Linedance

Tävling inom Linedance

Copyright © 2014 Absolute Linedancers All rights reserved.